Від буккросингу до оновлення бібліотечних фондів…

Здійснюючи черговий моніторинг публічних бібліотек ОТГ,  виявила цікавий факт: Сурсько-Литовська ОТГ (Дніпропетровський район, Дніпропетровська область) відкрила  пункт буккросингу.


Нагадаю, що Буккроссинг  (англ. Bookcrossing) — це процес звільнення книг. Людина, прочитавши книгу, залишає («звільняє») її у громадському місці (парк, кафе, поїзд, станція метро), для того, щоб інша, випадкова людина могла цю книгу знайти та прочитати; та у свою чергу повинна повторити процес.
Буккросинг крокує Україною майже десятиріччя.  У будь-якому місті можна зустрітись  з вуличними бібліотеками – хатинками або «безпечними полицями » в скверах,  парках, сервісних центрах, лікарнях і т.п.  Але чому мене вразив пункт буккросингу в Сурсько-Литовській громаді?
Одне – це добірка книжок!   Нових, сучасних, затребуваних! Переконайтесь самі:

                
Зрозуміло, що після першого враження не міг не спрацювати ефект проекції  на бібліотечні фонди публічних бібліотек .
Пошук по офіційному сайту громади  дозволив дізнатись  лише про  існування двох бібліотек. Іншої інформації щодо їх діяльності  – нуль.
Звернулась до можливостей ЕСМаР і з’ясувала, що у 2017 році :

    • Сурсько-Литовська сільська бібліотека отримала 343 пр. документів. З них за держаною програмою – 74 пр., за кошти місцевого бюджету – 149 пр, з інших джерел – 120 пр. Проживає 4614 чол. , бібліотека обслуговує 500 користувачів. Коефіцієнт оновлюваності БФ = 4,2 %.
    • Новомиколаївська сільська бібліотека отримала 237 пр. З них за державною програмою – 53 пр., за кошти місцевого бюджету –144 пр., з інших джерел – 40 пр.  Проживає 1365 чол., бібліотека обслуговує 425 користувачів. Коефіцієнт оновлюваності  БФ =  5 %.

Процент оновлення  БФ згідно із стандартами ІФЛА бажано мати на рівні 5%. Бібліотеки Сурсько-Литовської громади досягли європейського рівня.

Маю надію, що вищезазначені факти не є випадковістю і громада  робить ставку на освічених людей. Адже успіх, мотивація до дій, здатність ставити мету і досягати її найчастіше приходять до тих, хто призвичаєний до читання!
Саме читання стало свого часу рушійною силою для таких відомих людей, як Томас Едісон, Авраам Лінкольн,  Марк Твен, Чарльз Діккенс, Чарлі Чаплін. І цей перелік можна продовжити. Ці відомі особи усім, чого вони домоглися у житті, завдячують… читанню. Не маючи змоги здобути освіту через відсутність фінансової підтримки, несприятливі суспільні та сімейні обставини, вони, проте, добилися неймовірного успіху тому, що читали, займалися самоосвітою.
Очікуємо від наших підписників прикладів  оновлення бібліотечних фондів відповідно до міжнародних стандартів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)