Джерела, яким довіряємо

Розпочинаючи процес організації функціонування прес-клубів у бібліотеках спочатку варто оволодіти навичками використання можливостей децентралізації, які можна отримати під час дистанційного навчання на освітній платформі PROMETHEUS.
Якщо шукаєте відповідь на питання «що таке децентралізація в українському вимірі та чому вона необхідна?», прагнете зрозуміти переваги децентралізації та можливості, які вона відкриває, аналізуєте можливості та особливості співробітництва територіальних громад, якщо так, – тоді вам обов’язково необхідно пройти навчання «Децентралізація в Україні – теорія та практика». Курс розрахований, зокрема на людей, які в установах, громадських організаціях працюють для впровадження реформи, на працівників, журналістів, які готують або збираються готувати матеріали про децентралізацію.
Навчання є повністю безкоштовним. Все, що вам знадобиться, – доступ до мережі Інтернет на швидкості, достатній для перегляду відеолекцій.

Добре що бібліотеки не залишаються осторонь процесу інформування мешканців громади про хід реформ. Тому формування бази документів про децентралізацію є дуже актуальним для бібліотек. Варто, переглядаючи наступні матеріали, тримати руку на пульсі.
Місцеве самоврядування: інформаційно-аналітичне видання з питань місцевого самоврядування – єдине в Україні практичне видання. Друкований варіант газети містить: правову аналітику змін законодавства, консультації з питань земельного законодавства, управління фінансами та майном територіальних громад, житлово-комунального господарства, кадрової роботи в органах місцевого самоврядування та комунальних підприємств, які знаходяться в їх управлінні. Не менш цікавою є сторінка у Facebook. Тут акумулюється та поширюється актуальна інформація у сфері місцевого самоврядування. І якщо прес-клуб – це факти, довіра, доступність, то інформаційно-аналітичне видання «Місцеве самоврядування» повністю відповідає цим критеріям.

Невеликою за чисельністю підписчиків у Facebook є сторінка інформаційно-аналітичного видання для старост та органів місцевого самоврядування «Радник старости». Чим цікавий цей ресурс? По-перше, надаються обґрунтовані, законодавчо виважені відповіді на запитання, що надходять до редакції друкованого варіанту видання. Зокрема, тема спілкування зі «складними мешканцями» може бути корисною не лише старостам, а й будь кому, хто задіяний у сфері обслуговування. Декілька порад від авторів:
«1. Не йдіть на поводі в непростої людини. Зберігайте спокій і нейтралітет. Адже, урешті-решт, вона поводиться так, щоб спровокувати вас на якусь реакцію. Якщо ви не реагуєте, вона губиться і не знає, що робити.
2. Налаштуйтеся на співпрацю. Головне — це досягти загального результату, а не з’ясовувати, хто що сказав і як образив». Докладніше на сторінці у Facebook.

Отже, бібліотекар, комунікуючи кожного дня у неформальному середовищі із читачами – мешканцями громади, є важливою складовою ланцюга «влада – діалог – громада».
І наостанок. Вам цікаво дізнатись про діяльність міжнародної неприбуткової організації IREX (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів)/Україна, стежите за реалізацією проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що впроваджує Асоціація міст України? Тоді варто моніторити дописи менторів та учасників  загальнодоступної групи «IREX-PULSE», створеної для взаємодії пілотних громад, бібліотек та громадських організацій в рамках реалізації даного проекту.

Від вашою активності, шановні бібліотекарі, наполегливості та творчої впевненості залежить майбутній розвиток та існування бібліотек у ваших громадах. Новаторські ідеї виникатимуть тоді, коли ви краще розумітимете потреби людей, заради яких працюєте, і контексти, у яких виникають ці потреби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)