«Люди володіють особливим знанням. Вони експерти повсякденності» (Філіп Крассніцер, Бюро «Штудтланд (Відень))

Партисипація мешканців у процес розвитку громади і приймання нею частини відповідальності за свій розвиток відбувається шляхом підтримки місцевого партнерства. Йдеться про покращення співпраці між неформальними групами, організаціями, неурядовими публічними інституціями при реалізації визначених дій, наприклад, для підтримки безробітних, надання доступу до неформальної освіти тощо.
Залучення мешканців на етапі формулювання проблем і визначення цілей локальної стратегії розвитку збільшує кількість ідей для спільної реалізації.
В Україні дедалі більше громад використовують методику картування для того, щоб вивчити та розвинути свій потенціал. Картування громади – це процес виявлення ресурсів та створення образу громади, який демонструє її здатність та потенціал.
Картування громад є частиною проекту «Містки громадської активності», що фінансується Єропейським Союзом і Національним фондом підтримки демократії (США). Проект співфінансується Польсько-Американським Фондом Свободи в рамках програми RITA – «Зміни в регіоні», яку реалізує Фонд «Освіта для демократії». Процес картування наразі відбувається у 12 малих містах Львівської, Харківської, Запорізької, Донецької та Луганської областей. Результати картування громад у цих містах буде оприлюднено в травні 2018 р. на сайті проекту.

Про цікаву ідею реалізації цього проекту йтиметься далі.
Кожна громада має свій потенціал: підприємства, центри громадської активності, освітні та культурні заклади. Але найголовніше – це люди (як організовані групи, так й окремі особи) та їхні можливості,  таланти, знання і навички.
Наприкінці жовтня в чотирьох бібліотеках Мелітополя одночасно відбулися засідання фокус-груп, учасники яких – молоді люди віком від 25 до 35 років – виявляли пріоритетні напрями розвитку «освітніх послуг упродовж життя для всіх». Службовці, робітники, приватні підприємці, домогосподарки, молоді матусі, волонтери ділились досвідом підвищення своєї професійної компетентності, розповідали, послугами яких закладів та установ вони користуються (користувалися) для отримання додаткових знань. Усі разом оцінювали якість наданих послуг, відзначаючи на мапі міста  міської мапи різнокольоровими стікерами заклади, що задовольнили або не задовольнили очікування та потреби в навчанні.

У сюжеті на каналі «МТВ-плюс Мелитополь» ви зможете більш детальніше дізнатись про цей захід.

Згодом відбулося засідання другої фокус-групи. Цього разу до участі у заході були запрошені мелітопольці віком 55+. Мелітопольські пенсіонери виявили зацікавленість у відвідуванні комп’ютерних курсів, бажання вивчати українську мову, займатися флористикою, садівництвом, ветеринарією, аби допомагати бездомним тваринам, відвідувати курси першої медичної допомоги та різноманітні майстер-класи, тренінги для особистісного зростання.

Усі свої побажання учасники відобразили на мапі додаткових освітніх послуг упродовж життя.
6 листопада свої пропозиції щодо організації в місті «освіти впродовж життя» зможуть висловити мелітопольці віком 35–55 років. На них чекають у Центральній міській бібліотеці ім. М. Лермонтова, бібліотеках ім. М. Горького, ім. В. Маяковського та ім. Т. Шевченка.
Модераторами обговорень у фокус-групах виступатимуть студенти-соціологи магістратури Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Б. Хмельницького.
Гарний приклад для наслідування в бібліотеках ОТГ.

P. S. Що таке картування громад, дізнайтеся з нового видання. Українські та іноземні фахівці підготували практичний посібник, в якому детально описали методику картування. Окрім того, автори навели практичні приклади як громада може впливати на розвиток своїх міст. Цей посібник буде корисним для активних громадян, громадських діячів, представників органів місцевого самоврядування, а також усіх, хто хоче розвивати свої громади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)