«Скільки б ти не жив, усе життя слід навчатися» (Сенека)

Проектна діяльність є креативною рушійною силою інноваційного розвитку, що дозволяє генерувати свіжі ідеї та втілювати їх у життя.

Започатковуючи проект «Нові ідеї  розвитку. Креативні польські органи місцевого самоврядування для українських громад –  самоврядна сфера в публічній дипломатії» його ініціатори мали на меті популяризацію нестандартних рішень у сфері децентралізації, що втілювались у сільських та місько-сільських громадах Польщі після 1990 року. Реалізація проекту стала можливим за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща в рамках конкурсу Публічна Дипломатія 2017 – компонент «Співпраця в сфері публічної дипломатії 2017».

Активні громадяни, представники громадських організацій, органів публічної влади та ЗМІ з 17 міст України отримали можливість у форматі конструктивного діалогу подискутувати з представниками польських органів місцевого самоврядування. На думку ініціаторів просвітницької компанії публічний діалог сприятиме визначенню  самоідентифікації та посиленню самовідповідальності у місцевих громадах.

Мова йшла про нові ідеї для розвитку: повернення до життя сільських і міських територій, інфраструктурні інвестиції, що спрямовуються на вирішення діагностованих соціальних проблем та підкріплюють зусилля з метою обмеження концентрації бідності, а також соціальної маргіналізації мешканців територій ревіталізації. І найголовніше, що може бути цікавим для наслідування в українських громадах ОТГ, це те, що предметом такого проекту можуть бути об’єкти соціальної / культурної / туристичної інфраструктури.

Не залишаються осторонь таких процесів і бібліотечні фахівці. Вони визначають вектор просування культурних практик, організовують цілеспрямовані заходи, впроваджують різноманітні проектні ініціативи.
Завдяки відкритості, змістовному наповненню та особистому спілкуванню бібліотеки стають місцями для діалогу, «інкубаторами ідей», де розробляють нові проекти та впроваджують креативні форми роботи.

«Кому потрібна бібліотека?» – плакат із таким написом з’явився на початку 2015 року в містечку Ґлоґув (Нижньосилезьке воєводство) на заході Польщі. Мешканці маленького містечка злякалися: невже громадську бібліотеку в їхньому місті хочуть закрити? Але це був початок проекту бібліотеки, що вирішила провести громадські консультації з мешканцями на тему самої себе. Бібліотека запланувала розбудову свого приміщення, а розпочинати роботу не захотіла без попередніх консультацій із місцевим населенням. Аби стимулювати діалог, використали такий, дещо провокаційний хід. Вас зацікавила ця інформація? Докладніше дивіться у матеріалі «Співпраця заради локальних змін: успішні практики з Польщі і України», що підготовлено в рамках проекту «Сильні локальні громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування». Проект було реалізувано Фондом «Освіта для демократії», Громадською організацією «Наше Поділля», Товариством Лева та Мережею «Громадські ініціативи України».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)