«Гра є “арифметикою соціальних відносин”» (Даніїл Ельконін)

Бібліотечним установам не завжди вистачає власних сил у вирішенні важливих соціальних проблем. Тому вони прагнуть всіляко сприяти подальшому розвитку у громаді соціальної комунікації між публічним, приватним і громадським секторами.
Таке партнерство, як вид взаємодії, відкриває широкі можливості для бібліотечної галузі, а нові форми роботи руйнують стереотипи про бібліотеки. Методика, що заслуговує на нашу увагу й активно використовується бібліотеками задля мобілізації громадян на ефективну участь у прийнятті рішень на локальному рівні, є ігрофікація. Це один з популярних дієвих інструментів залучення будь-якої спільноти до певної справи, прояву активності, ініціативи, що передбачає використання ігрових практик задля досягнення цілі. Люди залюбки беруть участь у грі, коли це приносить певні соціальні, психологічні або емоційні винагороди.
Не виключенням стала зустріч, що відбулася 27 жовтня 2017 року у Пункті європейської інформації «Євроінтеграційний імпульс», що діє на базі Центральної бібліотеки КЗК «Жовтоводська ЦБС».

Старшокласники НВК № 6 «Перспектива» мали змогу зігравши у гру «Світ Громад» випробувати свої знання, окреслити стратегічне бачення майбутнього у громаді. Захід відбувся завдяки співпраці книгозбірні з Громадською організацією «Агенція сталого розвитку Жовті Води» на чолі з Євгеном Глазиріним та за технічного і експертного сприяння Центру підтримки громадських та культурних ініціатив «Тамариск» (модератор, експерт з розвитку громад Віталій Моргун) й за фінансової підтримки Фонду Чарльза Стюарта Мотта (США).
Незалежно від географії, віку, гендеру, освіти та професійної зайнятості гра розвиває навички, що необхідні будь-якому громадянину у XXI столітті. Особливу увагу експерти звернули на розвиток в учнівської молоді громадянських навичок: фінансової грамотності – вміння робити фінансові розрахунки; податкової культури – вміння контролювати використання спільних коштів; політичної культури – вміння робити свідомий політичний вибір.
Безумовно гра допомогла старшокласникам усвідомити свою значимість та отримати перелік можливостей для подальшої самореалізації у власній громаді. Вона навчила їх розумінню того, що бюджет громади – це спільні гроші, що мають бути використані на розвиток, і використання яких потрібно контролювати.
Отже, завдяки наполегливій праці навколо бібліотеки гуртуються люди різного віку, різного статусу, різних професій.
У сюжеті «Розвиток громад. Жовтоводським учням презентували гру “Світ громад”» ви зможете більш детальніше ознайомитись із враженнями організаторів та учасників гри:

Тим, хто ще не розібрався з правилами гри, або думає, що бажає вдосканалити свої знання, буде не зайвим переглянути відеоогляд інструментів та механіки гри.

P. S. Із порадами як для новачків, так і для майстрів гри «Світ Громад» можна ознайомитися на сторінці блоґу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)