Молодіжні центри Донеччини

На жаль, інформації щодо діяльності публічних бібліотек ОТГ Донеччини обмаль. У той же час, моніторинг бібліотек дозволив ознайомитись із діяльністю сучасних молодіжних центрів, що стають осередками дозвілля, розвитку, просвіти дітей, підлітків та молоді Донеччини.
На нашу думку, ознайомлення з напрямками діяльності молодіжних центрів області може бути цікавим і бібліотечним працівникам. Адже, знаходження нових партнерів, пошук «точок дотику» сприятиме взаємодії задля розвитку місцевих громад.

У Донецькій області в рамках проекту «Гідна країна для гідних людей» до кінця поточного року планується відкриття 85 молодіжних центрів. Центри будуть діяти як в містах, районах, так і у об’єднаних територіальних громадах регіону .
Молодіжні простори створюються за рахунок обласного бюджету (13 мільйонів гривень), міських бюджетів та за підтримки Німецького Фонду міжнародного співробітництва (GIZ) та UNICEF.
На даний момент відкрито 37 молодіжних центрів, де діти та підлітки зможуть цікаво проводити час з користю та розвагами.
У жовтні 2017 року в Іллінівській ОТГ (Костянтинівський район, Донецька обл.) відбулось урочисте відкриття молодіжного центру «Простір без обмежень».
Центр розташовано у приміщенні сільського будинку культури, який було відремонтовано, обладнано сучасними меблями , технічними засобами, проведено Інтернет.
Цент призначений для роботи, відпочинку та розвитку молоді без будь-яких обмежень. Платформа поділена на умовні зони, де враховані побажання всіх мешканців громади, які брали безпосередню участь у створенні молодіжного центру. Тут планують відкрити курси з вивчення англійської та польської мов, школу журналістики, з підготовки до ЗНО, а також мають намір запросити людей з особливими потребами.
В Очеретяному Ясинуватського району відкрито молодіжний центр «Смайлик» , який став справжнім осердям не лише цього селища, а й сусідніх.
До «Смайлика» стікаються як маленькі дітлахи, так і підлітки й молодь – усі тут можуть знайти для себе заняття. Приходять сюди й люди з окупованої території. І дуже приємно, що тут, у цьому модерному молодіжному центрі, вони одразу бачать різницю між українським світом, який відбудовується на підконтрольній українському уряду частині Донеччини, та між «русскім міром».
Місцеві молоді активісти планують розширюватися – хочуть навколо центру облаштувати територію, поставити альтанки, лавочки, зробити кінотеатр для перегляду фільмів під відкритим небом.
Відкрито два молодіжні центри – у селі Урзуф Мангушського району та у селищі Сартана. Паралельно з тим, що Центри ремонтують та облаштовують, проводиться навчання серед працівників, які будуть працювати в молодіжних центрах.
Центр «Теплиця» (м. Слов’янськ) – це відкритий простір для громадських ініціатив, де кожен охочий може долучитися до його творення, запропонувати ідею заходу або безпосередньо його організувати.
Платформа працює за 3 основними напрямками:
• неформальна освіта;
• соціальний напрямок. Ідея в тому, щоб допомагати ближньому;
• урбаністика та культурно-мистецький напрямок.
Відкрив свої двері молодіжний центр у місті Новогродівка, у якому працює молода креативна команда громадської організації «Новосхід». Ініциативна молодь зможе реалізувати дуже багато корисних та цікавих проектів, направлених на розвиток молоді міста.

У Бахмуті відкрито молодіжний центр «Перспектива»,  який розташовано на першому поверсі Комунального закладу культури «Бахмутський міський народний Дім».
Молодіжний центр «Перспектива» – це відкритий простір для роботи, відпочинку та розвитку молоді за принципами доступності та спільної відповідальності.
Основними завданнями центру є: утвердження національно-патріотичної свідомості, духовності, моральності та формування у молоді сімейних, національних та загальнолюдських цінностей; створення умов для творчого розвитку особистості; самовдосконалення та лідерських якостей у молоді; розвиток інституту волонтерства; пропагування активної участі молоді у діяльності молодіжних організацій; інформування молоді про існуючі програми; програми навчання за кордоном, гранти; активізація гендерної просвіти; створення окремих програм для молодих людей з особливими потребами; популяризація здорового способу життя; забезпечення розвитку міжнародного молодіжного співробітництва та міжрегіональної взаємодії молоді в Україні.
Не можемо залишити поза увагою діяльність Донецького обласного дитячо-молодіжний центру, діяльність якого:
– базується на потребах усього спектру дитячих і молодіжних громадських організацій Донецької області;
– націлено на організаційну підтримку і розвиток усього спектру дитячих і молодіжних громадських організацій Донецької області;
– забезпечує спадкоємність двох попередніх напрямів – “Дитячі громадські організації” і “Молодіжні громадські організації”.
Детальніше тут

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)