Бібліотека і час

Важливою складовою будь-якої професії є можливість вчитися. Бібліотекар – це професія, яка дозволяє і змушує вчитися протягом життя. Важливу роль у цьому відіграють методичні служби різного рівня. Саме методичні центри відслідковують ситуацію у професійному середовищі, виокремлюють найважливіші моменти, аналізують їх і спонукають до вирішення проблем.

Оскільки бібліотеки і бібліотекарі знаходяться в соціумі, вони не можуть залишатися осторонь тих подій, які відбуваються у суспільстві. Це стосується і реформ, адже одні бібліотеки переходять у підпорядкування об’єднаних територіальних громад, інші, до певного часу – залишаються у комунальній власності районів.

Важливо, щоб професійні зв’язки не розривалися, адже усі бібліотеки працюють в єдиному правовому полі, технологія роботи однакова.

Професійному збагаченню сприяють спільні заходи. Так, у Борщівській центральній бібліотеці (Тернопільська область) відбувся районний семінар-практикум «Соціальні виклики: бібліотечне обслуговування крізь призму потреб місцевих громад» за участю бібліотечних працівників ЦБС та бібліотечних працівників з ОТГ району.

За круглим столом обговорювалися питання про реформування мережі бібліотек району у контексті децентралізації та роботу бібліотек в ОТГ. Обговорювали: якими мають бути публічні бібліотеки сьогодні, чиї потреби вони мають задовольняти, яку роль мають відігравати в практичній реалізації соціальної політики держави, який підхід до обслуговування місцевого населення треба шукати?

Означені проблеми можуть бути своєрідним орієнтиром для методичних центрів. Адже у сучасних умовах саме вони витримують своєрідний іспит.

25 липня у районі працювала обласна інформаційно-консультативна група з питань реформування бібліотечної ситеми району. У роботі взяли участь голова райдержадміністрації, в.о. голови районної ради, голови ОТГ, представники районного відділу культури, директор ОУНБ та його заступник.

Важливо знаходити вирішення проблем спільно.

Джерело:

Миколинська С. Бібліотека і час // Галицький вісник плюс. – 2017. – 4 серпня

Реформування бібліотечної системи // там же.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)