Приклад перетворень в ОТГ

Коли мова заходить про те якою ми хочемо бачити Україну, мені досить часто доводиться цитувати слова Андрея Шептицького: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну». Саме так намагаються будувати Нову Україну дві бібліотечні громади які розділяють сотні кілометрів обабіч берегів Дніпра. З моєї легкої руки і за підтримки нового міжнародного проекту «Містки громадської активності» будують міцний місток єднання Заходу і Сходу. Проект фінансується Європейським Союзом і Національним фондом підтримки демократії (США) та впроваджується Центром культурного менеджменту (Львів) у партнерстві з Благодійним фондом «Помагаєм» (Дніпро), Українською бібліотечною асоціацією (Київ) та Фондом розвитку інформаційного суспільства (Варшава).
Це дворічний проект, орієнтований на сприяння демократичним перетворенням в Україні шляхом впровадження нових, а також підтримки вже існуючих активних громадських ініціатив з особливим акцентом на невеликих містах, які виявилися найбільш уразливими в сучасних українських умовах.
Цільовою групою проекту є лідери громадянського суспільства, внутрішньо переміщені особи (ВПО) та громади невеликих українських містечок. Проект діє у всіх регіонах України, але перевага надається учасникам з Дніпровської, Донецької, Луганської, Запорізької, Харківської та Львівської областей.
Проект покликаний покращувати зв’язки і співпрацю між цільовими групами, що сприяє побудові суспільного діалогу та кращому взаєморозумінню, а також підвищує залученню місцевих спільнот до соціально-економічних змін.
Понад два роки триває ця дружба небайдужих і непосидючих бібліотекарок Жидачівської та Новопсковської РЦБС. Спочатку були електронне листування та телефонні дзвінки, потім збір книжок для маленьких користувачів бібліотеки селища Новопсков і ось цього року, завдяки проекту, стала можливою безпосередня зустріч з обміном досвідом, екскурсіями і розмовами досхочу за філіжанкою запашної кави.
Четверо сміливців Ірина Грачова – директор Новопсковської ЦБС, Любов Бур’ян – завідувач відділу методичної роботи та Тетяна Сап’ян – завідувач відділу обслуговування ЦРБ, Оксана Бабкіна – завідувач Новопсковської селищної бібліотеки-філії КЗ «Новопсковська ЦБС», голова ГО «Стосується кожного», можна сказати, бібліотечних мушкетерів, подолавши безліч кілометрів і аномальну спеку декілька днів мандрували мальовничими куточками Львівщини (міста Львів та Жидачів, монастир Кохавино та музей Гетьмана Івана Виговського у селі Руда).
Програма дводенного семінару «Ярмарок інноваційних бібліотечних ідей «Бібліокре@тив» з досвіду бібліотек Жидачівщини та Новопсковщини» включала виступи та привітання Зіновія Тимофтевича – начальник відділу культури, туризму та спорту Жидачівської РДА, Ігоря Лалака – заступника голови Жидачівської районної ради, Ярослава Гаврильчука – заступника міського голови м. Жидачева; презентації діяльності: «Новопсковського PR-офісу сучасних бібліотек», громадського інформаційного центру Жидачівської ЦРБ «Е-послуги в бібліотеці», «Он лайн мобільного соціального офісу «Бібліотеки Новопсковщини – платформа для інформування громадян», літературної вітальні Жидачівської ЦРБ, громадської організації «Народний легіон» від Тараса Матвіїва (Жидачів), ігрової методики Playbus (Новопсков), «Проектна діяльність Новопсковської ЦБС»; майстер-клас з розпису писанок від майстрині Галини Тимофтевич та «Практичні аспекти децентралізації в бібліотечній галузі у Жидачівському районі» від Любові Янклевич директора – Жидачівської РЦБС, Оксани Зубрицької – директора КЗ «Бібліотека – інформаційний центр інтелектуального та творчого розвитку Гніздичівської селищної ради» Гніздичівської об’єднаної територіальної громади, Ірини Усик – керівника КЗ «Ходорівська публічна бібліотека» Ходорівської об’єднаної територіальної громади.
«Щоб вибрати напрямок руху, слід створити образ можливого й бажаного майбутнього», – писав Уоррен Бенніс відомий вчений, класик менеджменту, що отримав найбільшу популярність завдяки своїм розробкам з проблем лідерства.
Саме ці слова намагалися втілити у життя підчас обговорення за круглим столом та визначення спільного плану дій, щодо подальшої тісної співпраці бібліотек Жидачівщини та Новопсковщини.
У своїй книзі «Придумане життя: роздуми про лідерство і зміни» Бенніс писав «Лідер – це не той, хто відчуває радість від того, що він керує. Лідер – це той чиї дії мають далекосяжні наслідки на життя інших людей, щоб не трапилося, іноді навпаки». Тому вдалого продовження вашої співпраці колеги і позитивних змін у ваших громадах для зміцнення і розвитку нашої Держави заради майбутнього наших дітей!

Матеріал презентовано з дозволу завідувача науково-методичного відділу Львівської ОУНБ – Шматько Олени Василівни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)