Історія успіху

Каланчацька об’єднана громада (Херсонська область) була створена у липні 2016 року. Територія Каланчацької громади складає 630,3 кв. км (або 63029,9 га). До її складу входить 12 населених пунктів,  населення становить 15632  особи.
У 2017 році видатки місцевого бюджету на культуру  склали 3439,2 грн.
Серед закладів культури особливе місце посідає Централізована бібліотечна система:  центральна публічна бібліотека, бібліотека  для дітей, 7 філій в селах, 1 філія в смт. Штат ЦБС – 25,5 осіб.
Що відрізняє ЦБС Каланчацької громади від інших бібліотек ОТГ?
У першу чергу це вміння ефективно використовувати наявний матеріально-технічний ресурс та особистісний потенціал бібліотечних фахівців. Задовольняючи комплексні потреби як користувачів так і мешканців громади, бібліотеки демонструють свою конкурентоспроможність, ефективність,  затребуваність.
Так, лише за І півріччя 2017 року:

  • Центральна бібліотека взяла участь в обласному фестивалі молодіжного читання і права «Відкрий свою книгу!»;  Всеукраїнській акції «Ми – українці» та подала на конкурс творчу роботу – дослідження  маловідомих історичних постатей та подій  в номінації «Непізнана історія мого краю»  – есе «Історія моєї вулиці» авторства активної юної читачки нашої книгозбірні Вікторії Нігачової; обласному  опитуванні «Сучасна бібліотека очима молоді» (анкетне та он-лайн опитування) та  Всеукраїнському соціологічному дослідженні «Патріотичний настрій молоді»  (анкетне опитування).
  • Бібліотека для дітей взяла участь у Міжрегіональному ярмарку бібліотечних інновацій «БібліоКре@тив – 2017» та у Всеукраїнському конкурсі «Кращій читач року-2017», нагороджена грамотами та бібліотечками літератури.
  • Бібліотеки системи брали активну участь в обласній міжвідомчій Програмі літніх читань «Канікули з книгою».
  • Відбувалися зустрічі з херсонськими та місцевими літераторами.
  • Активізували діяльність клуби та об’єднання за інтересами: в Центральній бібліотеці  – «Старшокласник», «Дивослово», «Спілкуймось!» , в Новопавлівській  – «Альтаїр», в  Олександрівській  – «Атаманочки», в дитячій книгозбірні  – «Чомучки»,  «Клуб цікавих зустрічей»,  «Юні фантазери» та інші.
  • Підготовлено та видрукувано нове краєзнавче видання «Каланчак… Перлина таврійського краю…», краєзнавчий нарис в спогадах та фактах проміжком більше 70 років авторства директора бібліотечної системи Надії Федкевич.
  • Особливу увагу приділено людям з обмеженими можливостями та особливими потребами за місцем проживання чи тимчасового перебування.
  • Була налагоджена методична робота. Здійснювались виїзди в сільські філії для практичної допомоги. Проведено два семінари для працівників філій «Сільська бібліотека: орієнтація на громаду» та «Клуби за інтересами та любительські об’єднання в бібліотеці – сучасні центри спілкування».
  • Завдячуючи Голові та депутатам Каланчацької громади придбано дитячої літератури на 7 тисяч гривень, передплачено періодичні видання на II півріччя 2017 року.
  • Здійснено поточний ремонт приміщення центральної та капітальний ремонт дитячої бібліотеки. Новокиївська філія переїхала в нове відремонтоване приміщення.

Детальніше ознайомитись із діяльністю Каланчацької ЦБС можете на її офіційному блозі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)