Важлива солідарність, об’єднання, аби зацікавити в першу чергу своїх людей

Чи замислювались ви, які зусилля має здійснити бібліотека, аби із спостерігача проекту перетворитися на очільника змін у своїй громаді? Ми неодноразово на сторінках блогу висвітлювали низку заходів, що проводилися у бібліотеках у рамках реалізації проекту ПУЛЬС. Нагадаємо, що його головна мета — посилити спроможність громад, залучити її членів до процесу децентралізації.
Як донести населенню інформацію про переваги процесу об’єднання територіальних громад, якщо є сумніви, знають у публічній бібліотеці. Спланована, ретельно розроблена та послідовно впроваджена у життя діяльність бібліотеки щодо підвищення обізнаності у певній суспільно важливій проблемі здатна позитивно вплинути на підтримку та розуміння книгозбірні з боку органів влади.
З огляду на це цікавим є досвід реалізації інформаційної компанії бібліотек Яворовщини, що на Львівщині. Починалося все з навчання у м. Хмельницікому, яке відвідали у березні цього року працівники Яворівської РЦБС спільно з представниками громадської організації «Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини». Учасники отримали унікальні інтерактивні матеріали для проведення інформаційних заходів із залученням мешканців громад до реалізації реформи децентралізації. Згодом, 19 травня, відбувся урочистий старт проекту ПУЛЬС у Центральній районній бібліотеці ім. Юрія Липи, запрацював кіноклуб «Від утворення об’єднаної територіальної громади до розумного зростання».
«Саме проектна діяльність бібліотек Яворівщини дозволила переглянути ставлення до них представників влади та громадських організацій», — вважає Олена Шматько, завідувач методичного відділу Львівської обласної унніверсальної бібліотеки (ЛОУНБ).
Згодом, наприкінці травня, у бібліотеці-філії для дорослих м. Новояворівська відбулася чергова зустріч у рамках проекту — круглий стіл на тему «Роль бібліотек в процесі децентралізації». На захід були запрошені: Ірина Войцехівська (координатор проекту ПУЛЬС), Наталія Федюк  (радник з питань розвитку місцевого самоврядування м. Львова), Ірина Коропась (експерт Агенції місцевого економічного розвитку м. Яворова), Олена Шматько (зав. методичним відділом ЛОУНБ), Володимир Балух (керівник відділу культури і туризму Яворівської райдержадміністрації), Марія Марків (директор Яворівської районної централізованої бібліотечної системи (РЦБС)), Ігор Горін (заступник міського голови м. Яворова), Іванна Попик (секретар міської ради), Леся Більська (директор краєзнавчого музею), Олена Бутко (представник газети «Яворівщина»), голови сільських рад, вчителі шкіл і ліцею, представники сільських бібліотек. Присутні ознайомились з успіхами об’єднаних територіальних громад, подискутували про зміст діяльності та значення бібліотек після закінчення реформи децентралізації.
Наступним етапом реалізації інформаційної компанії у Яворові стало облаштування пересувних консультаційних пунктів «Моя громада — Мій добробут». Завдяки зусиллям колективу бібліотеки ім. Юрія Липи за сприяння Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини став можливим діалог між людьми на вулицях міста. Вичерпні відповіді на актуальні питання надавала, зокрема, менеджер Агенції Ірина Куропась. При нагоді стали й наочні матеріали стосовно структури та повноважень органів об’єднаної територіальної громади, де йшлося про вимоги до голів ОТГ, депутатів від кожної громади, яка об’єдналася, старост, рад та її виконавчого комітету, відділів, служб та управління.
Очільниця методичної служби Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки вважає, що «…бібліотекарі все впевненіше почуваються в колі своїх користувачів, адже всі їхні зусилля, в першу чергу, спрямовані на надання сучасних послуг задля розвитку громад».
Переконані, що наступні кроки по реалізації такого важливого проекту як ПУЛЬС будуть не менш змістовними та цікавими для Яворівської громади.

Довідка: Яворівська РЦБС має найбільшу кількість бібліотек-філій, підключених до мережі Інтернет серед районних ЦБС області — 18 (станом на 1 січня 2017 р.). Районна рада та районна держадміністрація фінансують дві програми, що сприяють розвитку бібліотечної справи в районі. На базі бібліотек діють 11 центрів освіти для дорослих, чотири громадських інформаційних центра надання адміністративних послуг, Фан-клуб групи Скрябін тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)